Pontus Plænge
Regissör/Skådespelare
Utbildad till skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm. Verksam sedan 1993 vid teatrar som KulturhusetStadsteatern i Stockholm, Turteatern, Radioteatern och Östgötateatern. Bland rollerna märks Mercutio i ”Romeo och Juliet”, Dorian i ”Dorian Grays porträtt”, Estragon ”i väntan på Godot”, Fyedka i ”Spelman på taket”, Anybodys i “West Side story”, Rocky Gravo i “Maratondansen”, Prior i ”Angels in America” och Georges i ”La Cage aux Folles”. På Shakespeare på Gräsgården/Shakespearefabriken: Macduff i ”Macbeth”, Viola/Sebastian i ”Trettondagsafton”, ”Hamlet”, Teseus/Oberon i ”En midsommarnattsdröm”, Brutus i ”Julius Caesar” och Petruchio i ”Argbiggan”. Som regissör har han bland annat satt upp Strindbergs ”Dödsdansen” på Malmö Stadsteater, Shakespeares ”Romeo och Juliet” på Dalateatern, Hjalmar Bergmans ”Swedenhielms”, Sara Stridsbergs ”Dissekering av ett snöfall”, Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap”, Michael Frayns fars ”Rampfeber” och Lars Noréns ”Kaos är granne med Gud” på Östgötateatern. På Shakespeare på Gräsgården/Shakespearefabriken har Pontus Plænge bland annat iscensatt ”Trettondagsafton”, ”Köpmannen i Venedig”, ”Kung Lear”, ”Rickard III”, ”En midsommarnattsdröm” och ”Vintersagan”. Under våren 2024 regisserade han Paula Stenström Öhmans ”Ambulans” på Teaterhögskolan i Luleå.
Per- Johan Persson
Skådespelare
Utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1995–1999. Har varit anställd vid ett flertal av landets olika teatrar, bland annat Teater Västernorrland, Dalateatern, Ung Scen Öst, Dramaten och Östgötateatern. Senast Per-Johan var aktuell i Östergötland var med Ernst i Lars Noréns ”Kaos är granne med Gud” på Östgötateatern. Efter det medverkade han i ”Argbiggan” på Shakespearefabriken. Per-Johan tillhör det konstnärliga rådet Shakespearefabriken och har medverkat sedan starten. Per-Johan är också anställd vid Teateralliansen.
Inga Onn
Skådespelare
Tillhör teaterns konstnärliga råd. Utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och har sedan dess arbetat på en rad teatrar runt om i Sverige. Genom åren har hon återkommande arbetat på bland annat Uppsala stadsteater, regionteatern Estrad Norr i Östersund och här på Shakespearefabriken i Vadstena. Här regisserade hon 2022 års föreställning ”Mycket väsen för ingenting”. De senaste åren har hon även hunnit med att undervisa skådespelarstudenter, främst i arbete med vers och bunden text (Shakespeares texter, så klart!) och även i teater för en ung publik. Hon är sedan 2021 huvudlärare på deltid i ämnet scenframställning på Calle Flygare Teaterskola i Stockholm. På Shakespeare på Gräsgården har vi sett henne spela många roller, bland andra Ofelia i "Hamlet" 2004, Rosalind i "Som ni vill ha det" 2011, Hippolyta/Titania i "En midsommarnattsdröm" 2015, Lans (med hunden Nash!) i "Två adelsmän från Verona" 2018, ”Lady Macbeth” 2019 och förra året kunde vi se henne i stilig mustasch när hon spelade tjänaren Tranio i Ronny Danielssons ”Argbiggan". Sommarens roll blir Ingas tionde här i Vadstena.
Björn Asp Lundqvist
Skådespelare
Född och uppvuxen i Stockholm. Efter gymnasiet flyttade Björn till Filippinerna för skådespelarstudier i scenkonst och film. Det blev två år i Sydostasien plus ett år i Australien innan han återvände hem till Sverige. Väl hemma började Björn arbeta som frilansande skådespelare på film innan han 2018 fortsatte studierna vid Skara Skolscens skådespelarutbildning. Efter examen översatte han tillsammans med en klasskamrat pjäsen ”This is Our Youth” skriven av Kenneth Lonergan till svenska, med översättningen hade pjäsen sin Sverigepremiär och spelades år 2019–2020 på Teaterverket i Stockholm. Somrarna 2020–2022 spelade Björn utomhusteater i Småland på High Chaparral och Astrid Lindgrens Värld. 2022 blev Björn intagen till Stockholms konstnärliga högskola där han nu efter sommaren börjar sitt sista och tredje år på kandidatprogrammet i skådespeleri. Björn medverkade i förra årets föreställning av ”Argbiggan” på Shakespearefabriken som studerande skådespelarstipendiat via Vänföreningen.
Marika Strand
Skådespelare
Har arbetat vid Sommarteatern i Södertälje, Helsingborgs stadsteater och Älvsborgsteatern. Tillhör Östgötateaterns fasta ensemble sedan 1990 där hon bl. a spelat Nora i ”Ett dockhem”, Rita i ”Timmarna med Rita”, Markisinnan de Merteuil i ”Farliga förbindelser”, ”Harper i ”Änglar i Amerika” och Helen i ”Kaos är granne med Gud”. Spelade Camillo i ”Vintersagan” på Shakespearefabriken 2021 och ingår i Shakespearefabrikens konstnärliga råd.
Isabel Reboia
Skådespelare
Isabel är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola 2012–2015, men har varit verksam som skådespelare sedan 2002 och arbetat på bland annat Riksteatern, Unga Klara, Borås Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Teater Tribunalen och Turteatern. Isabel medverkar även i UR:s äventyrsserie ”Geografens testamente” och har där haft hela världen som inspelningsplats. Hon har också varit programledare för Bolibompa på SVT Barn. Det här är Isabels första produktion på Shakespearefabriken
Alexander Ohakas
Skådespelare
Har sedan han gick ut Teaterhögskolan 2013 medverkat i ett otal uppsättningar runt om på landets teatrar, bland annat ”Stackars Birger” på Örebro Teater, ”Hamlet” på Teater Galeasen och ”Kaos är granne med Gud” på Östgötateatern. 2016 medverkade Alexander i ”Henrik IV” på Gräsgården. I höst spelar han i föreställningen ”Dödshatarna” på moment:teater som han skrivit tillsammans med Josefin Ankarberg som han även har bandet Ormstaden med.
Michael Westlund
Skådespelare
Mångsidig artist som startade sin karriär i tidig ålder. Redan som nioåring började han tävlingsdansa i Ballroom och efter musikallinjen på gymnasiet vidareutbildade han sig på Kulturama och senare Balettakademien i Stockholm. Efter studierna arbetat med teater och media från flera håll, bland annat koreograf för Gardells TV-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” (SVT), spelat huvudroll i dokumentärserien ”Mordet” (TV3) och frontat i pop/disco-gruppen Dildorado. På musikalscenen har vi oftast sett honom i klassiker så som Rolf i ”Sound of Music”, Action i ”West Side Story” och Kenickie i ”Grease”. Ni kanske också känner igen honom från sociala medier under pseudonymen ”Byggbögarna” som bland annat skrivit boken ”Det kan inte mer än rasa” och medverkat i ”Det sitter i väggarna” (SVT). Efter ”La Cage aux Folles” och ”Kinky Boots” gör Michael nu sin tredje roll som dragqueen i Shakespearefabrikens ”Lika För Lika”.
Anna-Karin Håkansson
Skådespelare
Gjorde sin formella utbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm men har också skolats av älvor och troll på Tomteland utanför Mora. Hon har framför allt spelat och skapat för den unga publiken bland annat på Dramatoriet och Mittiprickteatern. Med jämna mellanrum har hon också uträttat storverk tillsammans med regissören och dramatikern Astrid Menasanch Tobieson, till exempel i enmansmusikalen Club Janzon. Detta är Anna-Karins första föreställning i fabriken efter medverkan i ”En Midsommarnattsdröm” på Gräsgården 2015. Till hösten kommer hon att kunna ses i 4e Teaterns succéföreställningar ”Ifigenia” och ”Härskaren”.
Karin Ronnle
Skådespelare
Född och uppvuxen i Lund. Som 14-åring startade intresset för skådespeleri på riktigt när hon fick en liten roll i en svensk långfilm. 2016 flyttade Karin till Stockholm för att gå en ettårig utbildning i skådespeleri på Actors Studio Stockholm. Där kom hon i kontakt med Michael Chekhovs skådespelarteknik som ledde vidare till en utbildning på Michael Chekhov acting studio i New York. År 2022 blev Karin antagen till kandidatprogrammet i skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola där hon till hösten påbörjar sitt tredje och sista år. Karin medverkar i årets föreställning av ”Lika för Lika” som studerande skådespelarstipendiat via vänföreningen.
Alexander Fischier
Skådespelare
Till hösten börjar han sitt sista år på teaterhögskolan i Stockholm. Har studerat på Skara Skolscen och Sigtuna Folkhögskola. Två somrar arbetat som skådespelare på Astrid Lindgrens Värld där han spelat både Kling och Klang. Utöver det, utbildad bartender och fartygsbefäl. Har också en stor kärlek till musik. Både att lyssna, spela och sjunga, och önskar att i karriären få blanda skådespeleriet med musiken så mycket som möjligt. Tycker om att promenera, spela tv-spel och lägga pussel. Drömroll skulle vara att få spela Sebastian om de satte upp en svensk version av ”La La Land”. Alexander medverkar i årets föreställning av ”Lika för Lika” som studerande skådespelarstipendiat via vänföreningen.
Elsa Breitfeld Tafvelin
Skådespelare
Elsa är en av årets stipendiater. Hon har tidigare synts på Shakespearefabriken som amatörskådespelare i Macbeth 2019. Sen dess har hon studerat teater på Södra Latins gymnasium och varit aktiv i flera produktioner där. Just nu går hon sin andra termin på Skara Skolscen och kommer synas i höst i deras slutproduktion.